NBV aicina pieteikties “Baltische Wijzer” jubilejas izdevuma vāka dizaineri

nederlands-baltische-vereniging

Nīderlandes – Baltijas biedrība (Nederlands – Baltische Vereniging, NBV) trīs reizes gadā izdod apkārtrakstu “Baltische Wijzer”, kurā apkopoti būtiskākie notikumi Baltijas valstīs un raksti par Nīderlandes un Baltijas valstu saitēm dažādos laikos.

2017. gadā biedrība svinēs 25 gadu jubileju un iecerējusi, ka katra jubilejas gada “Baltische Wijzer” izdevuma vāku rotās ar Nīderlandi un vienu Baltijas valsti saistīts un mākslinieciski kvalitatīvs attēls, ko veidojis kāds igaunis, latvietis, lietuvietis vai nīderlandietis, kam ir cieša saistība ar kādu no trim valstīm.

Darbs iesniedzams A4 formātā. Uz vāka jābūt izdevuma nosaukumam, izdevuma numuram, datumam un tekstam “Tijdschift van de Nederlands-Baltische Vereniging”. Par krāsām labāk sazināties ar biedrības vadību.

Papildu informācija nīderlandiešu val.:

In 2017 zal de Nederlands-Baltische Vereniging officieel 25 jaar bestaan (officieus 26 jaar).

Zoals u ongetwijfeld weet publiceert de Vereniging drie maal per jaar de Baltische Wijzer. Iedere keer met een andere voorpagina.
Het bestuur heeft het plan opgevat om in 2017 Wijzers te publiceren met kunstzinnige voorpagina’s en deze te laten ontwerpen door leden van de Vereniging of door onze facebook-vrienden.

Wat is de insteek?
Drie Baltische Wijzers per jaar lenen zich uitstekend om elk nummer te versieren met:
– één Nederlands-Estisch onderwerp, gemaakt door een Est, Estische of een Nederlandse / Nederlander met een sterkte Estische affiniteit / achtergrond.
– één Nederlands-Lets ontwerp, gemaakt door een Let, Letse of een Nederlandse / Nederlander met een sterkte Letse affiniteit / achtergrond.
– één Nederlands-Litouws ontwerp, gemaakt door een Litouwse, Litouwer of een Nederlandse / Nederlander met een sterkte Litouwse affiniteit / achtergrond.

Het formaat moet 1 A-4 zijn maar bedenkt u wel dat het opschrift Baltische Wijzer, nummer v.d. jaargang, datum en de riedel ‘Tijdschift van de Nederlands-Baltische Vereniging’ boven aan op de voorpagina zal staan.

Vooralsnog verschijnt de Wijzer niet met een voorpagina volledig in kleur. Dus wanneer de Wijzer wordt gedrukt, zal de opdruk zwart-wit zijn. Heel misschien is het mogelijk om de voorpagina’s in 2017 in kleur af te drukken. Daarover is het bestuur er nog niet over uit.

Iedere voorpagina moet iets met Nederland en het desbetreffende Baltische land te maken hebben. In principe is de ontwerpkeuze vrij. Echter, Estische, Letse en Litouwse motieven moeten onmiskenbaar zijn.

Is er een prijs aan verbonden? Het gaat om de eer, een digitaal exemplaar van de Wijzer naar jouw e-mailadres en een attentie. Daarnaast zullen de ontwerpers worden uitgenodigd voor de jubileumviering van de Vereniging.

Bij meerdere ontwerpen zal het bestuur een keuze moeten maken. Maar misschien zijn de ontwerpen van de ‘afvallers’ zo leuk dat het bestuur en de redactie zullen besluiten de ontwerpen in een later stadium toch te gebruiken.